top of page

27 miljoner

Befolkning

238 532 km2

storlek

Accra

huvudstad

Engelska

språk

demokratisk republik

statsskick

1957

Självständigt

Ghana

Ghana ligger på den afrikanska guldkusten och är en tiondel av Sveriges yta och har ca 27 miljoner invånare. Huvudstaden heter Accra som ligger i södra Ghana och har ca 3 miljoner invånare. 1957 blev Ghana självständigt från Storbritannien, engelskan är utspridd i landet vilket är en stor fördel, dock är den inte självklar ute på landsbyggden. Landet har naturtillgångar som olja, natur gas och petroleum, man är även en av världens största producenter av diamanter, guld och kakao. I norra Ghana finns savann medan i södra hittar man regnskog, och det är där vi håller hus. Åker man öster ut från Accra längst kusten ca 20 mil hittar man land landets tredje största stad Sekondi-Takoradi. Sekondi-Takoradi är en hamnstad som man nyligen hittat olja utanför vilket innebär en stor förändring för många som bor i staden, både på gott och ont. Fortsätter man ytterligare 1 mil längs kusten och sedan åker 5 km in i landet kommer man till den lilla byn Nkroful som ligger ca 1 mil från Eifelbenskustens gräns, där ligger vår skola.

nkroful

Nkroful är en vacker liten by som är har en viktig plats i Ghanas historia då Ghanas första president Kwame Nkrumah föddes där 1909 och växte upp i byn. Han ledde landet mellan 1957-1966 efter Ghana blivit självständigt. Vi har även äran att ha hans släkting, Mr. John Nkestsiah som vaktmästare på skolan, honom hittar du på bild under lärarbilderna.

 

I Nkroful har man länge utvunnit guld, företaget som sköter utvinningen har hittat fynd i marken där bostadshus står så nu har man köpt marken och ska flytta halva byn en kilometer åt andra hållet. När vi nu bygger den nya skolan tar vi såklart hänsyn till det nya flytten och köper mark i utkanten av byn åt motsatt håll där man utvinner guldet. Byn kommer troligen även byggas på mer så vi hamnar centralare i byn. Trotts de stora guld fynden är byn mycket fattig och många barn har inte råd att gå i skolan. Med vår modell så kommer vi kunna ge kvalitativ utbildning till en lågt avgift, läs mer om vår modell här. Fattigdomen är mycket utbredd i Ghana men speciellt i det mindre byarna ute på landsbyggden dit myndigheters hjälp ofta inte når, där av blev denna by ett självklart val när vi fick reda på att ingen skola fanns för det fattigaste.

bottom of page